Egzema Nedir? Egzemanın Bitkisel Tedavisi


Egzama; deriyi kurutan, kaşıntıya ve kimi zaman de kabarcıklara sebep bir çeşit deri hastalığıdır. Birden fazla sebebe bağlı olarak görülebilmektedir. Sadece kati egzama nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Egzamaya yol açan birden fazla müessir olduğu gibi egzamanın da biroldukça çeşidi bulunmaktadır.

Egzama emareleri, çeşitlerine bakılırsa değişim gösterebilmektedir. Egzama hastalığında, ciltte çeşitli rahatsızlıklar görülmektedir. Vücutta kızarıklık, kaşıntı, cildin su toplaması, kuruması ve gerginleşerek çatlaması bu rahatsızlıklar arasındadır. Egzama sebebiyle pullanan ve çatlayan deri mikroorganizmaların girişine sebebiyet verdiği için enfeksiyon da ortaya çıkabilmektedir.

Bunun için erken egzama teşhisi fazlaca önemlidir. Genellikle ellerde, bacaklarda ve ayaklarda görülse de vücudun herhangi bir yerinde de egzama hastalığı oluşabilmektedir. Egzama, basit yöntemlerle denetim altına alınabilen bir hastalıktır.

Egzama Neden Olur?

Egzama oluşumunda genetik faktörler, alerjiler veya kullanılan çeşitli kimyasal malzemeler rol alabilir. Farklı egzama tiplerine nazaran oluşum nedenleri değişim gösterebilir. Su, sabun, deterjan, kullanılan öteki kimyasal maddeler, tozlu ortamlar egzama oluşumuna zemin hazırlar. Temizlik sektöründe çalışanlar, ev hanımları ve kuaförler, egzamanın en çok görüldüğü gruplardır. Alerjik kökenli egzama oluşmuşsa, alerjen maddenin çok azca oranda teması bile egzamaya neden olabilmektedir. Kimyasal nedeniyle oluşan egzama, temas devam ettiği sürece düzelmemektedir.
Özellikle kış aylarında nem oranının düşük ve havanın da soğuk olması, egzama hastalığına bağlı şikayetleri de artırmaktadır. Kapalı ısıtma sistemlerinin yaşam alanını kurutması, kalın kıyafetlerin giyilmesi ve daha sıcak banyo uygulaması da egzamayı tetikleyebilmektedir.

1. Aloe Vera

Bitkisel egzama tedavisi denilince akla ilk gelen bitkilerden biri olan aloe vera, egzamaya karşı çok etkilidir. Yanık ve yara tedavisinde yaygın olarak kullanılan aloe vera jeli, hem de enfeksiyon olasılığını azaltır. Bu sayede egzama tedavisine önemli katkılarda bulunan aloe vera, cildi korur ve egzamanın belirtilerini hafifletir. Enfeksiyon oluşumuna karşı koruma sağlayan aloe vera, cilt üzerinde bir katman oluşturarak cildi korur.

Ciltte kızarıklığa yol açan cilt tahrişine iyi gelir. Aloe vera içeren ürünleri kullanabileceğiniz gibi duş daha sonra aloe vera jelini egzama olan bölgeye nazik hareketlerle uygulayabilirsiniz. Ek olarak aloe vera içeren duş jellerini ve kremlerini kullanabilirsiniz. Egzama hastalarının uzun süre su altında kalmamaları ve özellikle sıcak sudan kaçınmaları önerilmektedir. Aksi halde egzama daha kötü bir hal alabilir.

2. Salatalık

Salatalığın yük bir su içeriğine sahip olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Bu durumun yanına güçlü iltihap önleyiciliği de eklenince egzama tedavisine iyi gelen önemli besin olarak karşımıza çıkmaktadır. Salatalığı kullanmak için İlk olarak salatalığı dilimlere ayırın. Hemen sonra ise bu dolu bir kap içerisinde bekletin ve en az bir saat beklemeye alın. Hemen sonra ise suyunu süzüp egzamalı bölgeye koyun. Bu işlemi aralıklarla 3-4 defa tekrarların.

3. Papatya

Rahatlatıcı etkisiyle bilinen papatya, egzama tedavisinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle papatya içeren kremler egzama tedavisinde sıkça önerilmektedir. Meydana getirilen araştırmalarda papatya kreminin hidrokortizonlu kremler kadar etkili olduğu belirtilmektedir. Egzama tedavisine katkı elde eden papatya kremi, kaşıntı ve yanma problemini azaltarak egzama şikayetlerinin azalmasını sağlar.

İltihap önleyici özelliğe sahip olan papatya, egzama problemine karşı çok etkilidir. Egzama tedavisinde dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan en önemli noktalardan biri cildin devamlı nemli kalmasıdır. Buna bağlı olarak egzama tedavisinde cildi nemlendirmek adına papatya kremi tercih edilebilir. Ayrıca papatya kremine alternatif olarak organik yağ kullanmak isteyenler papatya yağından faydalanabilirler.

4. Zerdeçal

Biroldukça hastalığa iyi gelen zerdeçal, egzama hastalığına da iyi gelmektedir. Zerdeçal içerisinde yer alan kürkimin, iltihap ve bakteri önleyici bir özelliğe haizdir.
Zerdaçal egzamaya iyi gelir.


5. Meyan Kökü

meydana getirilen araştırmalarda meyan kökünün egzamaya karşı fazlaca etkili olduğu anlatılmıştir. Bu mevzuyla ilgili “Dermatolojik Tedavi Günlüğü” dergisinde piyasaya sürülen bir makalede meyan kökü jelinin egzamaya karşı çok etkili olduğu ve egzamanın niçin olduğu şikayetleri azalttığı belirtilmiştir. Makalede meyan kökü jelinin 2 hafta kullanılması durumunda egzamanın neden olduğu kızarıklık, kaşıntı ve su toplama benzer biçimde belirtilerin hafiflediği anlatılmıştir.

6. Sarı Kantaron

Bitkisel tıp alanında adına sıkça rastladığımız sarı kantaron, egzama emarelerini azaltarak tedaviye katkı sağlamaktadır. İltihap giderici özelliğe sahip olan sarı kantaron, çay olarak tüketilebileceği gibi krem şeklinde de kullanılabilir. Sarı kantaron kremini egzamalı bölgeye uygulayarak belirtilerin hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Ek olarak sarı kantaron çayı egzama tedavisinde önerilen nebat çaylarının arasında yer alır.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.